2020-12-17 16:52:22

OBAVIJEST

Zbog zaštite učenika OŠ Marka Marulića zabranjeno je unošenje i korištenje bilo kakvih pirotehničkih sredstva u školi i u školskom dvorištu.

Napominjemo i da je prema Zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja zabranjena prodaja pirotehnička sredstva djeci do 14 godina starosti, a samim time i njihovo korištenje.

Pod "opširnije "pogledajte moguće posljedice korištenja pirotehnike.

 

 

Moguće posljedice korištenja pirotehnike su:

Opekline - Neke kemikalije koje se nalaze u pirotehničkim sredstvima ne mogu se ugasiti bez vode. Ako petarda eksplodira u ruci, mogu nastati opekline visokog stupnja.

Gubitak sluha - Detonacijom petardi i sličnih pirotehničkih sredstava stvara se zvuk jačine do 120 decibela. Glasan zvuk petardi ne smeta samo ljudima, nego i životinjama – psima, mačkama i drugim kućnim ljubimcima. U slučaju da petarda eksplodira blizu uha ili u zatvorenom prostoru, može prouzročiti i trajno oštećenje sluha.

Sljepoća - Visoka temperatura, iskre i kemikalije koje nastaju uslijed sagorijevanja pirotehničkih sredstava mogu biti opasne. Ako petarda eksplodira blizu očiju, može izazvati oštećenje oka, pa i sljepoću.

Amputacije - Petarde su zapravo kao male bombe i mogu raznijeti prste ako se drže u trenutku eksplozije.

Oštećenje imovine - Pirotehnička sredstva mogu prouzročiti požar ili slična oštećenja imovine.

 


Osnovna škola Marka Marulića Sinj